Veelgestelde vragen

 1. Je kan de Jules-pop best wassen in een kussensloop, zonder kleding. Was ze op 30°. Niet bleken. Niet droogreinigen. Niet strijken. Niet trommeldrogen.

 2. Een themapakket bestaat uit een themamap met 10 thema's en een gebruikswijzer, een verhalenkoffer, een doeplatenkoffer, een audio dubbel-cd en een slipcase met 10 kartonboekjes. In de verhalenkoffer vind je alle verhalenmaterialen terug voor 10 verhalen/10 thema's: elk thema/verhaal kreeg een andere vertelvorm, hetzij in verhaalplaten, hetzij in de vorm van een reuzenprentenboek, hetzij in de vorm van een verteltheater. Kijk voor de samenstelling van de pakketten en de prijzen ook eens op deze website onder Pakketten en prijzen.

 3. Ding Dong! Is een vaste activiteit bij elk thema van Dag Jules! Het is een kijktheatertje waarbij de peuters op een zintuiglijke manier het thema 'beleven'. De kleuterleid(st)er doet een aantal handelingen na elkaar op speciaal gecomponeerde muziek (poppenkast spelen, puzzels maken, op een glasplaat schilderen, figuurtjes van plasticine knedenā€¦), waarbij de peuters allerlei visuele en auditieve prikkels opdoen.
 4. Bij de start van de vernieuwing van Dag Jules! werd er aan kleuterleid(st)ers van over heel Vlaanderen gevraagd welke verhalen van Jules ze de beste vonden om mee te werken. We kozen ervoor om de beste verhalen van Jules te behouden en te combineren met nieuwe activiteiten. De 'oude' verhalen hebben immers een blijvende pedagogische waarde. Naast de nieuwe activiteiten kregen de oude verhalen ook andere vertelvormen mee. Zo vind je de nieuwe verhalen enkel in de vorm van verhaalplaten, terwijl de bestaande verhalen ofwel in een reuzenprentenboek, ofwel in de vorm van een verteltheater werden uitgegeven.
 5. De doelenlijst van de eerste thema's van themamap 1 kan je hier vinden.

 6. Bij het eerste gebruik van de DVD moet je het programma installeren op je computer. Tijdens de installatieprocedure wordt er een activeringscode gevraagd. Je kunt die code aanvragen door je hier te registeren. Geef de code in op het installatiescherm en klik op voltooien. Nog even wachten en je peuters kunnen aan de slag met de DVD.

 7. Een beschrijving van alle materialen en hoe je ze kunt inzetten tijdens de activiteiten, vind je in de Gebruikswijzer. Kijk ook eens op deze website onderMaterialen. In de themaboekjes vind je per activiteit ook informatie over de ideale werkvorm voor de verschillende activiteiten. Zo werk je voor de onthaalactiviteiten het best in grote groep, terwijl de ontdekactiviteiten beter in kleinere groepjes worden georganiseerd. In het begin van elk themaboekje vind je ook talloze tips voor de inrichting van de speelleeromgeving (de verschillende klashoeken).

 8. De oude en nieuwe verhalen zitten verspreid over de drie themamappen of themapakketten. Dat heeft te maken met de thema's die soms seizoensgebonden zijn. Zo zit Jules en de mijter van de Sint standaard in themapakket 1, omdat Sinterklaas in december wordt gevierd. Jules zoekt paaseitjes zit dan weer in themapakket 2, het pakket waarmee je rond de lente en Pasen werkt.

  Kijk op deze website ook onder Zo werkt het om te zien welke thema's in welke seizoenen het best worden ingezet. Dat is overigens een richtlijn, geen must. In het overzicht op deze pagina vind je ook welke verhalen bij welk thema horen.

 9. Nee, het is niet aan te raden om de oude en nieuwe methode te combineren. De structuur en de materialen van de nieuwe methode zijn helemaal vernieuwd en geheel op elkaar afgestemd. De meeste verhalen zijn ook nieuw en hoewel sommige thema's omwille van de herkenbaarheid dezelfde benaming kregen als in de oude methode, bevatten ze allemaal nieuwe activiteiten. Ook de pedagogische visie en de woordenschatvisie in Dag Jules! heeft een grondige herwerking gekregen. De nieuwe methode is dus geen uitbreiding van de oude, maar ze een heeft compleet vernieuwde, eigen pedagogische visie en structuur.
 10. Nee. De thema's van Dag Jules! zijn verdeeld over 3 themamappen/themapakketten. Je koopt dus telkens een themamap/themapakket waarin telkens 10 themaboekjes zitten. Dat kunnen zowel 'oude' als 'nieuwe' verhalen zijn.
 11. De tekeningen zijn uitgewerkt op een liggend blad. Stel bij de eigenschappen van je printer de afdrukstand in op 'liggend' en dan is dit probleem opgelost.

 12. De methode Dag Jules! en de aanvullende producten Doen Jules!, Kijk Jules! en Hup Jules! zijn ontwikkeld voor kinderen van 2,5 tot 4 jaar. We verkopen deze materialen enkel aan kleuterscholen. Het is zeker leuk om kinderen thuis al wat vertrouwd te maken met Jules en zijn familie en vrienden. Daarvoor kan je gebruik maken van de kleine Jules- en Mariepop en alle Julesboekjes en –spelletjes. Al deze materialen zijn verkrijgbaar in de boekhandel.

 13. In de Gebruikswijzer vind je alles om aan de slag te gaan met de nieuwe methode van Dag Jules! Een themaboekje biedt activiteiten om gemiddeld twee weken te werken aan een thema. Er zijn echter ook heel wat uitbreidingen mogelijk met de doeplaten en de activiteiten van Hup Jules! en Doen Jules!, die achteraan in het themaboekje geïntegreerd werden via handige verwijzingen naar de respectievelijke methoden. Neem ook een kijkje op deze website om te zien hoe een thema is opgebouwd.

 14.  Op dit moment zijn de filmpjes en de spelletjes van Dag Jules! enkel af te spelen via de DVD's. Indien je niet beschikt over een DVD speler of indien je computer geen DVD-speler bevat, kan je eventueel gebruik maken van een externe DVD speler die je verbindt met een USB-kabel.

  • Verlaag de schermresolutie tijdelijk tot 1024x768 en herstart de computer.
  • Ga naar de installatiemap op de dvd en klik rechts met ingedrukte shiftknop op het installatieprogramma
  • Kies “Compatibiliteitsproblemen oplossen”.
  • Kies “Problemen met programma oplossen”
  • Vink de eerste 2 selectievakjes (“Het programma werkt in oudere versies…” + “Het programma wordt geopend maar wordt niet juist weergegeven” aan.
  • Kies in het volgende scherm “Windows 7” + “Volgende”
  • Het installatieprogramma wordt nu in een leesbaar venster weergegeven. Na afronden van de installatie kunt u de schermresolutie opnieuw verhogen.

Geen antwoord op jouw vraag?

Leg je vraag dan voor aan onze klantendienst via onderstaand formulier. Onze medewerkers dienen je zo snel als mogelijk van antwoord.

Contacteer ons