Veelgestelde vragen

Heb je een vraag bij een van onze Zwijsen-methoden, of een vraag over je bestelling, of nog, hoe je klaspop Jules een wasbeurt geeft? Wees gerust, het zijn vragen die we wel vaker krijgen.

Hieronder vind je een lijst van de top 10 meestgestelde vragen die we ook al meteen van het antwoord hebben voorzien.

  1. Via www.licentieregie.be maak je eerst een account aan op naam van de school. Zoek je school op via de postcode en vul je gegevens in. Je ontvangt via mail een tijdelijk wachtwoord waarmee je voor de eerste keer kan inloggen. Verander je tijdelijk wachtwoord naar een persoonlijk gekozen wachtwoord. Eenmaal ingelogd kan je via ‘methode kiezen’ de software aanvinken waarvoor je een vaste of een proeflicentie wil aanvragen. Plaats alles in het winkelmandje en rond je bestelling af.

    Je ontvangt een bevestigingsmail. Vergeet niet de ‘algemene voorwaarden’ te accepteren om de software te activeren. Je kan dadelijk met de software aan de slag via Leerkrachtmodule Zwijsen Je kan de handleidingen voor leerkracht en beheerder online raadplegen om je wegwijs te maken.

     

  2. Er is niet specifiek rekening gehouden met bepaalde woordenlijsten die in de kernen van Veilig leren lezen aan bod komen. We trachten een zo rijk mogelijk aanbod te bieden met heel veel kansen om de nieuwe woorden te oefenen en te herhalen. Wel hanteren we daarvoor de volgende woordenschatopbouw:

    (1) oriënteren op bekende en nieuwe woorden,
    (2) betekenis geven aan nieuwe woorden en inoefenen in verschillende situaties,
    (3) oefenen en herhalen in een betekenisvolle context,
    (4) observeren welke woorden de kinderen beheersen.

    Deze opbouw zal zeker ook toegepast worden in het eerste leerjaar.

  3. Het hoekenwerk kan ingebouwd worden als contractwerk. Eventueel kan Verlengde Instructie (ster of zon) ook in een contractwerk ingebouwd worden. Die informatie vind je terug bij 'Tips en verdieping'

  4. Je kan de Jules-pop best wassen in een kussensloop, zonder kleding. Was ze op 30°. Niet bleken. Niet droogreinigen. Niet strijken. Niet trommeldrogen.

  5. We krijgen soms de vraag hoe je bijvoorbeeld de lessen van het computationeel denken gemakkelijk kan terugvinden. We tonen je via een handig filmpje hoe je kan zoeken in alle zoWISo-materialen in de Leerkrachtsoftware.

    Zo zie je hoe je filters kan gebruiken en via de verschillende knoppen de materialen anders kan sorteren.

  6. Bij Anker Start van Dag Loeloe! werden iets meer voorleesverhaaltjes voorzien dan in de andere ankers. Dit anker telt dus 21 voorleesverhalen in plaats van 15. De andere ankers tellen allemaal hetzelfde aantal voorleesverhalen, namelijk 15.

    In de handleiding van Dag Loeloe! (Anker Start p. 5) staat: voorleesbundel met 21 korte voorleesverhaaltjes.

  7. De oude en nieuwe verhalen zitten verspreid over de drie themamappen of themapakketten. Dat heeft te maken met de thema's die soms seizoensgebonden zijn. Zo zit Jules en de mijter van de Sint standaard in themapakket 1, omdat Sinterklaas in december wordt gevierd. Jules zoekt paaseitjes zit dan weer in themapakket 2, het pakket waarmee je rond de lente en Pasen werkt.

    Kijk op deze website ook onder Zo werkt het om te zien welke thema's in welke seizoenen het best worden ingezet. Dat is overigens een richtlijn, geen must. In het overzicht op deze pagina vind je ook welke verhalen bij welk thema horen.

  8. Je moet de 'oude' leerlingen eerst ontkoppelen van de Toetssite. Dit kan via 'Programmabeheer' → 'Koppelingen'. Je kiest de 'oude' klas en ontkoppelt de leerlingen van de juiste applicatie via 'Wijzigen'. Vervolgens koppel je via dezelfde weg de nieuwe klas. De oude klas dien je niet te verwijderen uit de Leerkrachtmodule.
  9. Nee, het is niet aan te raden om de oude en nieuwe methode te combineren. De structuur en de materialen van de nieuwe methode zijn helemaal vernieuwd en geheel op elkaar afgestemd. De meeste verhalen zijn ook nieuw en hoewel sommige thema's omwille van de herkenbaarheid dezelfde benaming kregen als in de oude methode, bevatten ze allemaal nieuwe activiteiten. Ook de pedagogische visie en de woordenschatvisie in Dag Jules! heeft een grondige herwerking gekregen. De nieuwe methode is dus geen uitbreiding van de oude, maar ze een heeft compleet vernieuwde, eigen pedagogische visie en structuur.
  10. Het gaat om de 4 titels van de 4 ankerthema's uit die bepaalde periode. Er hoort bij elk thema ook telkens een voorleesverhaal met dezelfde titel. Deze verhaaltjes staan dus achteraan het voorleesboek vermeld. De voorleesbundel is immers een bundeling van losse, korte verhaaltjes over de 4 ankerthema's per periode heen.

Geen antwoord op jouw vraag?

Leg je vraag dan voor aan onze klantendienst via onderstaand formulier. Onze medewerkers dienen je zo snel als mogelijk van antwoord.

Contacteer ons